Yrd. Doç. Dr. Emre Şan’dan “Merleau-Ponty” kitabı

Yrd. Doç. Dr. Emre Şan’dan “Merleau-Ponty” kitabı

Felsefe Bölümü Öğretim Üyemiz Yrd. Doç. Dr. Emre Şan’ın “Merleau-Ponty” kitabı, Say Yayınları tarafından yayınlandı. Yayınevinin “Fikir Mimarları” dizisi arasında yer alan kitap, Çağdaş Fransız felsefesinin yetkin temsilcisi “Merleau-Ponty”nin düşüncelerini anlama ve anlamlandırmaya çalışan birbirinden önemli makalelerden oluşuyor.

Kitap, Merleau-Ponty düşüncesi üzerine kaleme alınmış makalelerin yanında filozofun kendi metinlerine de yer veriyor. Metinlerin bir araya getirilişinde Merleau-Ponty’le ilk kez tanışacak okurlar kadar çağdaş felsefe problemleriyle ilgilenen deneyimli okurlar da dikkate alınmış. Kitabın başında Merleau-Ponty’nin hayatının son döneminde Georges Charbonier ile yaptığı radyo konuşmalarıyla zenginleştirilmiş kronolojik bir yaşamöyküsü bulunuyor, sonunda ise kavramlara aşina olmayanlar için bir sözlük eklenmiş. Birinci bölüm “Merleau-Ponty Hakkında” Fransız filozof üzerine yazılan dört makaleden oluşuyor. Bu bölümde Merleau-Ponty’nin yönteminin felsefe ve fenomenoloji ile ilişkisinin yanında, fenomenoloji dışı alanların sorularını da içine alan eksen betimlenmeye çalışılıyor. Bunun yanında Fransız filozofun, psikanaliz, Gestalt psikolojisi, nöroloji, doğabilimleri, dilbilim, sosyoloji ve hiç şüphesiz edebiyat ve sanatla olan etkileşimini ortaya konuluyor.

“Merleau-Ponty’nin eserlerinden seçmeler” başlıklı ikinci bölüm, filozofun temel metinleri sayılabilecek, Algının Fenomenolojisi, Görünür ve Görünmez ve Göz ve Tin’den parçalar sunuyor. Filozofa ait metinlerin seçiminde onun fenomenoloji ve ontoloji arasında gidip gelen yöntemini yansıtacak yazılar tercih edilerek bir araya getirilmiş.

Son bölüm olan “Merleau-Ponty üzerine yazılar”, Merleau- Ponty düşüncesi ve onun felsefe tarihi, sinema, resim, psikanaliz alanlarıyla etkileşimini konu alan bazı yerli ve yabancı makalelerden oluşuyor.

Renaud Barbaras, Pierre Rodrigo, Emmanuel Alloa, Frank Chouraqui, Ahmet Soysal ve Zeynep Direk’in makaleleriyle yer aldığı kitap, Merleau- Ponty düşüncesini anlama adına önemli bir boşluğu dolduruyor.

Yrd. Doç. Dr. Emre Şan Kimdir?

Galatasaray Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden mezun oldu. Paris 1 Panthéon Sorbonne Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı. 2011 yılında aynı üniversitede doktora derecesi almaya hak kazandı. Doktorasından sonra Ecole Normale Supérieur, Archives Husserl de Paris’te araştırmalarına devam eden Emre Şan’ın aşkınlık problemi üzerine yazdığı kitabı, Renaud Barbaras’ın önsözü ve Paris I Panthéon Sorbonne Üniversitesi felsefe ödülüyle yayımlanmıştır (2012).

Uzmanlık alanları arasında Çağdaş Fransız Felsefesi, 19. ve 20. Yüzyıl Kıta Avrupası Felsefesi ve fenomenoloji bulunmaktadır. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Felsefe Bölümünde öğretim üyesidir.

Çalışmalarından bazıları: La transcendance comme problème phénoménologique: Lecture de Merleau-Ponty et Patočka, önsöz. Renaud Barbaras, Paris, Mimesis, 2012; “De quelle manière la ψυχή est-elle tout ce qui est?”, Jan Patočka lecteur d’Aristote içinde, Paris, Cercle Herméneutique, 2015; “Corporéité et existence: Patočka, Merleau-Ponty, Maine de Biran”, Studia Phaenomenologica, 12/2012; “Recherches sur les limites de l’intentionnalité”, Chiasmi International, Vrin-Mimesis-University of Memphis, 15/2014; “Merleau-Ponty, Patočka ve fenomenolojik bir felsefe üzerine”, Doğu-Batı, 66/2013; Pascal Dupond, Merleau-Ponty Sözlüğü, önsöz ve çev. Emre Şan, Say Yayınları, 2012.

Görüntülenme: 947 Yayınlanma Tarihi: 24 Mart 2015