Çağdaş Fransız Felsefesi ve Fenomenoloji Hareketi
Çağdaş Fransız Felsefesi ve Fenomenoloji Hareketi başlıklı derleme kitabı Türkçede fenomenoloji hareketi üzerine çıkan ilk derleme çalışması özelliğini taşıyor.
Fenomenoloji hareketi Çağdaş Fransız felsefesinin en canlı ve üretken alanlarının başında gelir. Husserl ve Heidegger’in izinden giden Fransız fenomenologlar, öne sürdükleri farklı argümanlara rağmen klasik fenomenolojiye karşı aynı eleştirel yaklaşımla hareket ederler ve yönelimsel olmayana (bir anlamda ontolojik, hermeneutik, etik ve metafizik olana) merkezi bir konum atfederek fenomenolojiyi kendisinin dışıyla ilişkiye sokmaya çalışırlar.
Hemen hemen hepsinin ortak eğilimi, yönelimsel bilinç ve onun noetik-noematik yapısı tarafından belirlenen anlam verilişlerine indirgenemeyecek istisnâi fenomenleri (“görünmez”, “ten”, “vahşi veya spontane anlam”, “sembol”, “duygulanım”, “yüz” ve “doygun fenomen”) mercek altına almaktır. Sınırdaki fenomenlere yöneliş, fenomenolojinin Alman kurucularıyla yeni bir tartışmanın fitilini ateşler. Fransız fenomenologlar Husserl ve Heidegger’in eserlerine eleştirel bir mesafe alıp hem onlarla birlikte hem de onların eserlerindeki düşünülmemiş boyutlar içinden düşünerek fenomenolojiye yeni bir kimlik kazandırırlar.
Cogito “Merleau-Ponty” Özel Sayısı
Yapı Kredi Yayınları Cogito dergisi yayın kurulunda yer alan Emre ŞAN derginin Merleau-Ponty özel sayısının (88/2017) dosya editörlüğünü yapmıştır.
Cogito’nun Merleau-Ponty özel sayısı, Türkiye’de bir derginin gerçekleştirdiği ilk Merleau-Ponty sayısı olma özelliğini taşıyor.